Ipari zen

Szak-irodalom. A fejlesztő jajszava haikuban. A technika ördöge avagy a lelketlen vasban a mélyen emberi.

A szoftverfejlesztés művészete és a zen

2010.02.12. 12:24 Ipari zen

Hiba a routing táblában

Címkék: domain ip route routing címtartomány

Csábitó az út,
de bármilyen vonzó, a
semmibe vezet.

Egy fix IP címeket használó hálózaton belül átmozgattunk egy gépet egy másik hálózati részre. A gép többféle hálózati szolgáltatást is használt (SQL szervereket, egyéb sharelt drive-okat és egyebeket), de azt reméltük, hogy újrakonfigurálás nélkül működni fog. Gondolom nem lep meg senkit, hogy nem tette.  A szoftvereink küldték kifele a hálózatra a csomagokat, de a gép hálókártyáin már kimenő forgalmat sem sikerült észlelni. Mint utóbb kiderült azért nem, mert az IP címmezők kiosztásánál a felületes szemlélő szerint egy tartományba tartozó 172.31.22.63 és 172.31.22.64 –es cím két különböző tartományba (172.31.22.0/26 és  (172.31.22.64/26)) és két különböző gateway mögé került. Emiatt aztán a régi routing tábla teljes mértékben érvényét vesztette. Szóval, ha azt tapasztalod, hogy szoftvered rendületlenül küldi a csomagokat, de a hálókártyákon semmi kimenet sincs, irány a routingtábla editálása (windowson

route

parancs, linuxon

ip route

parancs).  És ne definiálj soha olyan címtartományokat, amiket egy felületes szemlélő egy folytonos tartománynak gondolhat, holott nem azok.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ipari-zen.blog.hu/api/trackback/id/tr711642318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása