Ipari zen

Szak-irodalom. A fejlesztő jajszava haikuban. A technika ördöge avagy a lelketlen vasban a mélyen emberi.

A szoftverfejlesztés művészete és a zen

2010.01.03. 15:11 Ipari zen

Null pointer exception

Címkék: copy pointer constructor null exception smart pointer

Kincs ami nincs a
longint, ha pointered
semmibe mutat.

Egy nagy C++ modulban a memóriahatékonyság miatt pointereket is szép számmal tartalmazó kisebb objektumot küldözgettünk át egy csomó feldolgozó osztályon. Közben persze elkövettük az ilyenkor lehetséges összes hibát:

  • megjegyeztük a stacken létrehozott változó címét
  • nem készítettünk a copy konstruktort az osztályhoz, aztán mégis másolgattuk az objetumokat
  • nem inicializáltuk a pointereket, aztán használtuk őket
  • tesztelés nélkül használtuk a null-pointereket éles bevetésen

és még számtalan egyebet is, mert ugye végtelen a pointerekkel összefüggő hibák tárháza. Mikor már elviselhetetlenné nőttek a karbantartási költségek egy nagyobb lélegzetvételű újraírás következett. Hosszabb tanakodás után persze egy referenciaszámláláson alapuló smart-pointer rendszer lett a befutó és azóta is szolgál mindenki megelégedésére. Messze behozta már a ráfordított költségeket.

2 komment

2010.01.01. 23:22 Ipari zen

Socket error

Címkék: vágy error megnyitás socket

Bár erős a vágy,
nyílt socketet megnyitni
nem  tudsz soha már.



Tesztelés közben kérdésként hirtelen felmerült, vajh miért van az, hogy csak egy kis kódrészletet futtatva remekül sikerül egy socketen kommunikálni, míg ha az egész modult futtatjuk már a socket sem nyílik meg. Aztán persze az idő telik, a tantusz koppan. A socketet valaki egy másik kódrészletben megnyitotta már, dolgavégeztével pedig a lezárással nem fáradozott. 

Szólj hozzá!

2010.01.01. 22:29 Ipari zen

Release Note

Címkék: release beköszöntő haiku indító

Áldott legyen a
szoftver, csodás hibáink
ébenfa tokja.


Az itt megjelenő haikuk egy valódi szoftverfejlesztő projekt melléktermékei. Kísérteties hasonlóságuk a valósággal egyáltalán nem véletlenszerű, mindegyik megtörtént eseményen alapul. Olyan hibák lenyomatai amiket mi elkövettünk és örülnénk ha te már nem követnéd el őket újra. Az az egyszerű igény szülte őket, hogy próbáljuk meg röviden és tömören megfogalmazni egy-egy hiba vagy egyéb tényállás lényegét, minimálisra csökkentve a kommunikációs üresjáratokat. Mi lenne erre alkalmasabb mint a haiku mindössze 3 sorban, 17 szótagban (5/7/5).  Mostantól tehát közzé teszem az eddig született haikukat és próbálom folyamatosan 1-2 hetente frissíteni őket újabbakal.

Amennyiben valaki tud hasonló szoftverfejlesztéssel, távközléssel, hardverrel foglalkozó irodalomról vagy honlapról, kérem jelezzen.

1 komment

süti beállítások módosítása